statystyki

Wywiady wstrząśnięte i zmieszane. Rozmowy z pisarzami o konsumpcji

autor: Piotr Kofta04.05.2018, 07:07; Aktualizacja: 04.05.2018, 10:31
W pierwszym odruchu ma się ochotę wyrzucić tę książkę przez okno.

W pierwszym odruchu ma się ochotę wyrzucić tę książkę przez okno.źródło: ShutterStock

Są to rozmowy z pisarzami. Od początku lektury coś jednak rozprasza naszą uwagę: ostentacyjna konsumpcja towarzysząca tym konwersacjom.

Jadło się tu między innymi: ślimaki morskie skropione białym burgundem, deskę szynki pata negra, talerz pokrojonej w plasterki suchej kiełbasy z Owernii, żaby z czosnkiem, foie gras i ślimaki, wykwintne pierożki z zapomnianych warzyw, cebulę z czarną truflą i przegrzebki, kasztany w bulionie z buraków i szparagów, selerowe tagliatelle z pianką ze słodkiej cebuli i wiórkami trufli, zupę z krabów i galaretkę z krabów i kawioru, kurczaka z Bresse i antrykot wołowy, ostrygi z Quiberon i fryzowaną sałatę z bekonem i jajkiem, zapiekany ser kozi i sałatkę z homara.

Piło się z kolei: butelkę château-terrey-gros-cailloux 1994, nawet jeśli to kiepski rocznik, givry błyskawicznie nalane do kieliszków, kieliszek puligny-montrachet, saint-aubin premier cru o śmiesznej nazwie: Murgers des Dents de Chien oraz wiele innych trunków.

W pierwszym odruchu ma się ochotę wyrzucić tę książkę przez okno.


Pozostało jeszcze 78% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Galerie