Prowadzenie lokalu wiąże się z presją porównywaną do tej, jaką odczuwają prezesi banków i maklerzy giełdowi. Życie towarzyskie, przyjaciele, rodzina –wszystko to schodzi na drugi plan.W „Facetach od kuchni” za kulisami wykwintnych sal toczy się bezwzględna walka o miano najlepszego lokalu w stolicy Francji.

Główny bohater,Alexander Lagarde (Jean Reno), szef jednej z najbardziej znanych paryskich restauracji i niekwestionowany mistrz w swoim fachu, przeżywa twórczy kryzys.

Film

Jako wielbiciel tradycji z rosnącym niepokojem obserwuje rozpowszechniającą się w Paryżu modę na kuchnię molekularną. Niespodziewanie Lagarde poznaje Jacky’ego Bonnota (Michael Youn), utalentowanego kucharza amatora, który ma pomysł na to, jak urozmaicić serwowane przez mistrza dania bez uciekania się do naukowych eksperymentów. „Faceci od kuchni”to pogodna bajka dla dorosłych, która bardziej odpręża, niż bawi. Największym jej atutem jest oczywiście Jean Reno: jego smutne oczy i wiecznie zafrasowana mina doskonale kontrastują z aktorską nadpobudliwością Youna. Kucharski tandem być może nie ma w sobie tyle wdzięku, ile bohaterowie „Nietykalnych”, ale i tak potrafi wprowadzić w dobry nastrój.

Francja 2012 | reżyseria: Daniel Cohen | dystrybucja: Monolith | czas: 84 min